NylonstrumpanI Shanghai är både kvinnor och män flitiga användare av nylonstrumpan. Detta har jag full försåelse för, då jag inte heller är sugen på att ta på mig en bomullsstrumpa i detta fuktiga klimat.

Nylonstrumpor finns i olika längd. Lårhöga, knähöga, ankellåga och små ministrumpor som kallas för steps. De täcker precis foten och döljs helt i skor.

Här är den ankellånga nylonstrumpan den popularaste varianten.

 

Nylon är ett konstgjort material som består av syntetfibrer från polyamid. Skaparen av nylon hette Wallace Carothers som efter sju års forskning på DuPont uppfann en tunn tråd som liknade silke.

 

 

1939 tillverkades de första nylonstrumporna, som en utveckling efter konstsiden- och rayonstrumporna som kom på 20-talet, och började säljas i Europa. I Sverige började tillverkningen 1945 i Malmö Strumpfabrik. Efterfrågan på nylonstrumpor var enorm och eftersom nylonet var billigare än siden och silke kunde man producera strumpor i mycket snabbare takt, strumporna blev billigare än de gamla silkes- och sidenstrumporna och man kunde nå ut till fler kvinnor.

 

 

 

Nylonstrumpor används för att göra benen släta och dölja små skönhetsfel, men även för att man ska känna sig sexig och uppklädd. Nylonstrumpor kan också, trots sin ringa tjocklek, värma benen kalla dagar. Ofta kan man ner till nästan minusgrader endast ha nylonstrumpor på sig under kjolen utan att frysa nämnvärt. Användandet av nylonstrumpor är lika mångsidigt som det finns det finns strumpor.

 

 

 


 


Plasthandske


Jag frågade servitören efter något att äta med...

 Maskerad


Dessa tre killar fyllde år och det firades med maskerad!


Först samlades vi i en park där vi minglade och fick välkomstdrinkar...Ambitionsnivån varierade
Sedan tog vi oss till en restaurang där det bjöds på plockmat och lektes lekar

Personalen fick också maskerMin outfit:Skoja bara...
Tjejerna som lade beslag på maten


Sedan begav vi oss till ett tredje ställe och dansade natten lång
Grattis Albin!


Idag fyller Albin 1 år!

 

Traditionellt sett så får en kvinna i Kina inte duscha på en månad efter förlossningen. Kvinnan klipper därför ofta av sig håret redan under graviditeten för att all näring ska gå till fostret och för att det ska kännas "fräschare" under duschförbudet. Hon är också sängliggandes under den här tiden. Anledningen är att kvinnan anses vara väldigt svag och extra mottaglig för infektioner efter en förlossning och att kontakt med kallt vatten kan orsaka att kvinnan får värk i lederna längre fram i livet.

På den första bilden är Albin bara några timmar gammal. I Afrika hos masajfolket så får man inte visa upp sitt barn då det är nyfött. Man är rädd att barnet ska få "onda blickar" från äldre människor och på så vis bli förföljt i livet av onda andar. Barnet är därför inne i hyddan den första tiden och om det vistas utomhus så ska det vara inlindat med filtar från topp till tå. Om ett nyfött barn i Kina vistas i områden som man tror har onda andar så tar man på det guldhalsband och guldarmbad som skydd. Man smyckar det även med hundtänder som skydd då man tror att hundar kan se andar.

Jag hoppas att födelsedagskalaset blir lyckat och att de frånvarande gudmödrarna får bilder skickade till Stockholm och Shanghai!
Killen med koll


Varje gång jag går förbi så säger en utav vakterna vid våran gate "Heeelllooåå!" och då skrattar resten av vaktskaran. Med risk för att upplevas lite elak nu så måste jag ändå skriva att jag tycker att han påminner om Sid i Ice age.Han är lite av en allt-i-allo vid infartenNär frukthandlaren är på ärenden hjälper han till i fruktståndet där jag brukar köpa min frukt...Han dirigerar när bilarna parkerar...
"Sid" är en sengågare i Ice Age, detta är inget man kan beskylla honom för att vara...
Jag gillar honom!

Ladies night out


På Latitude Bistro möttes vi upp och drack 2 för 1 samt åt både middag och dessert!Tonny&Gai vs. Tony&Guy


Samtidigt som Lareina flyttade in tillkom det en ny flaska i badrummet:

 

En sak som är säker är att den inte har inhandlats på det här stället:

 

 

Den som tror att det bara finns Louis Vuitton kopior i Kina har fel. Här kopieras ALLT ifrån live shower till nyckelringar. Här om dagen hörde jag en kinesisk version av Lena PH's "Det gör ont".  Då jag sökte på internet för att hitta orginal flaskan från ovan fanns det inte en enda bild på Toni & Guy produkter att få fram.

 

Detta kan bero på två olika faktorer:

 

1. Många företag blockar sina hemsidor i Kina pga att de inte vill bli kopierade.

2. Kinas government blockar själv många internetsidor som de anser sin befolkning av olika anledningar inte skall ha tillgång till, bla de som kineiska makthavare anser vara politiskt olämpliga.

 

I detta fall gissar jag på alt 1.

 


 


Ångkokning

I Kina är ugnen sällsynt. Lika så i vårt kök.

Istället för att tillaga maten i ugn så använder man sig av ångkokning. I detta tillredningssätt behövs inget fett och inga näringsämnen går till spillo, så som vid kokning i vatten.

Så här ser ett traditionellt ångkokningsredsakp ut:


Dessa ser man ofta på stan där det säljs dumplings


Dumpligs är en traditionell rätt i Kina. Dessa degknyten är fyllda med allt ifrån kött, fisk, grönsaker, svamp och det finns även efterättsvarianter. Jag har även testat dem som innhehåller soppa, då sticker man ner ett sugrör och suger i sig soppan.

Första gången jag stötte på ångkokning hemma var när Lareina bjöd på svart kyckling och svamp på hennes välkomstmiddag


Första och sista gången jag åt svart kyckling var i somras i Xiamen där Junes kompis familj böjd hem oss på middag. På välkomstmiddagen föredrog jag min kycklingfilé med honungsmarinad. Här äts kycklingen med skinn och ben och det är inte ovanligt om huvudet också serveras.

Som sagt så föredrar jag filé och har nu börjat tillaga fisk på detta vis vilket är jätte enkelt. Man tar bara en stor stekpanna, häller i vatten, ställer i en djupare tallrik med det som skall kokas och sätter på locket. Fisken behåller sin behagliga konsistens, inga näringsämnen försvinner och jag som inte är någon finsmakare kände stor skillnad. Att rekommendera och bra att ha i minnet om ugnen skulle gå sönder.Läs mer om hur hälsosam matlagningen blir med ångkokning på mer moderna tillvägagångssätt:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/miele/pressrelease/view/104238
Zhujiajiao

En liten vattenstad väster om ShanghaiZhujiajiao har 36 stenbroar. Den mest berömda är Släpp fisken fri-bron. Som en buddhistisk god gärning kan du skänka en fisk nytt liv genom att släppa den fri från bron. Försäljare säljer plastpåsar med fiskar.

Sara och hennes nya solfjäder

En man säljer "The candy I like the most during my childhood"Kezhi Yuan/Majia Yuan är en privat trädgård från tidigt 1900-tal.


Vi matar fiskarna med banan. Sara smakar också...

Sedan blev det dags för en båttur. Biljetten såg ut så här:Där satt vi i båten med varsin kall öl och sjöng
"Det ska va gôtt å leva annars kan det kvetta..."

Bed


Efter att ha gått och nynnat på 90-tals dängan "Fred come to bed" hela veckan var det dags att bege sig till "Bed" där YP hade en träff. (YP= Young professionals Shanghai.)Jag bjöd med June och Lareina dit. De liksom jag blev imponerade av den fina baren som var inredd med sängar både inomhus och på treassen. Som i Sex and the City. De beställde var sitt glas apelsinjuice och jag ett glas vitt. Nu i efterhand inser jag att det hade varit mer passande med en cosmopolitan.
Det var första gången de träffade andra svenskar än mig. Intrycket de fick var att vi är mer lågmälda än amerikaner och att vi har väldigt små ansikten. De skrattade åt mångas stilar, framför allt åt dem som hade seglarskor och flugor på sig. Då jag förklarade att min pappa haft seglarskor på sig i alla år sa de att det kanske är en svensk trend. Då June tycker min pappa är lik kungen kom även han på tal ang vem som sätter trenderna i Sverige. Samtalsämnena svävar iväg åt oanade håll här.


Det där med litet ansikte får jag höra ofta, jag får ofta komplimanger för mitt lilla ansikte och mina stora ögon här i Kina. Enda gången hittills då det inte har varit till en fördel var i somras när vi var på 3D bio. Då glasögonen var något förstora för mig sa June ”I guess they only have chinese size.”


 

 

Tillskillnad från Miranda i Sex and the city så tappade jag inte balansen och trillade ner bredvid någon som frågade på vilken sida av sängen som jag ville sova. Jag begav mig tillsammans med fler svenskar till Glamour bar och efter det Lounge 18.

 

 

 

 


 


Trött


 

Då mina inlägg ofta är från en humoristisk synvinkel förstår jag om mina få men trogna läsare tror att mitt humör alltid är tipp topp. Så är inte fallet. Humöret har varit svängigt denna vecka vilket beror på att jag har drabbats av sömnbrist.

 

Sömnbristen består av tre faktorer.

 

1. Jag dricker Lareinas gröna te för starkt och för sent på kvällarna.

 

2. Jag delar inte samma dygnsrytm som mina sambor. De är uppe längre än till midnatt medan jag föredrar att krypa till kojs vid halv elva, senast!!! Då de, likt sin övriga befolkning inte kan stava till hänsyn och respekt så är det en mycket hög ljudnivå utanför min dörr då jag stängt den och sagt god natt. Jag har sagt till dem och de har lovat att bättra sig.

 

3. Ljudnivån utomhus är hög även om natten. Jag hade vant mig vid det innan jag åkte hem till Sverige på semester men måste nu börja om från början. Det tutas med bilar och mopeder långt in på småtimmarna, pratas högt i mobiltelefoner, det grälas och jag vet inte allt.

 

Har nu infört relaxmusik då lampan på nattduksbordet är släckt. Jag har även inhandlat följade hjälpmedel för att avskärma omvärlden:

 

 

 


 


Den svenska kocken

June och Lareina bjuder mig på allt ifrån små korvar...

 

 

 

till beef...

 

 

till te var och varannan dag...

 

 

Då veckans skoluppgifter är avklarade kände jag att jag ville bjuda tillbaka och då slå på stort. För första gången i mitt liv gjorde jag egna köttbullar! Efter att ha gått ur 9:an med MVG i hemkunskap, lärt mig av ”Kalle Blomqvist” i "Män som hatar kvinnor" att man skall blöta händerna innan man sätter igång att rulla så var mitt självförtroende på topp. Lareina ”went wild with the camera” under tiden, så come along…

 

Hittade bara ströbröd med vitlöks smak i affären...

 

 

Då jag inte vågade mig på att göra egen brunsås så fick det bli potatismos istället för vanliga potatisar...

 

 

Koncentrationsnivån var hög i det blå köket...

 

 

Då jag saknar decilitermått fick jag gå på känsla haha...

 

Observera imman på fönstren samt att koftan har åkt av...

 

 

 

Resultatet blev över förväntan!

 

 

En härlig syn...

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Ny klass vs. gammal klass m.m

Det finns både för- och nackdelar i min nya mer internationella klass. Jag är inte längre den enda som räcker upp handen och frågar när jag inte förstår eller har synpunkter. Kinesiska tjejer är väldigt stängda och kineser frågar sällan när det inte förstår vilket självfallet blir problematiskt för undervisningen. Vi fyra engelsktalande studenter gör att vår klass blir mer öppen, avslappnad och ambitiös. Både på och efter lektionstid. Ett exempel från förra terminen är när jag en måndag utbrast väldigt inlevelsefullt ”Oh I went to an Italian restaurant this weekend, it was soooo good!” då tittar hälften av klassen på mig som om jag vore knäpp och jag fick ingen respons alls. Jag hade berättat något om mig själv utan att någon hade frågat mig och bara en sådan simpel grej gjorde att jag ansågs vara väldigt öppen (= onormalt).

 

En grej som jag tycker mindre om i min nya klass är att ”utlänningarna” klagar och pratar skit. Det finns inte en lärare som jag inte har hört skvaller om nu och alla kommentarer och påpekningar gör ingen lyckligare. Jag står på kinesernas sida; det är bättre att hålla tyst. Om det är något som absolut inte fungerar så ska man självklart säga ifrån och rätta till det. De i min klass hade samma problem som mig på tex datalektionerna förra terminen. Big screenen var inställd med kinesiska tecken vilket gjorde det svårare att hänga med på genomgångarna. De gaddade ihop sig och klagade både på lärare och tolk vilket inte ledde någon vart tyvärr. Jag gillar inte att klaga utan hittade istället på små knep och listade ut saker och ting ändå. Jag blev vän med min tolk under dessa lektioner och hon erbjöd sig att hjälpa mig även på fritiden. Nu känns det bra att ha fått A i det ämnet, det A:et och det i Fashion History känns extra bra. Tjejerna i min nya klass gick inte på Fashion History för läraren pratade bara franska. Självklart är det dåligt att vi inte fick rätt till engelsk undervisning men de gav det inte ens en chans. Årtal och namn är de samma på alla språk och man behöver inte vara ett geni för att koppla dessa till bilder och observera detaljer. Det var inte heller jätte jobbigt att fråga läraren efteråt om det var något som var helt oklart samt göra lite egen research. Detta får mig att tänka på en text som satt upphängd i omklädningsrummet på Sjöbovallen där vi GIF-tjejer bytte om inför och efter match: ”Man är en vinnare om man tar med sig det positiva från en förlust, förlorare klagar på domare och väder.”

 

För att minska min präktighet kan jag meddela att jag är rätt bra på att klaga med, här om dagen t.ex. klagade jag när jag var tuvungen att flytta min cykel ifrån trappuppgången då grannar störs av den. Här står det cyklar i alla trappuppgångar, minst 3 st. Då sa June: ”Det verkar som att våra grannar har små hjärtan och inte tänker så långt. Det är inget problem för dig att parkera din cykel någon annan stans”. Eller när jag klagade till Lareina om att min lärare i Kinesiska inte låter mig försöka tillräckligt utan gör uppgifterna åt mig. Då sa hon ”Har du sagt det till henne? Jag är säker på att hon bättrar sig om du säger till.” De har en oskyldig och positiv inställning till allt. De säger inte instämmande negativa saker för att ”trösta” mig. Varje morgon säger de ”God morning” i en glad nästan sjungande ton. När jag går ut säger de i kör ”Enjoy your time!” När jag tackar för något de bjudit mig på eller hjälpt mig med svarar de ”It was my pleasure!”. Jag gillar det.

 

Som grädden på moset så avslutar jag detta inlägg med en bild på en vis text som står på mitt nyinköpta anteckningsblock

 

 

 


 


Hur vet man att...

June inte är hemma?Svar: Hennes röda innetofflor står i hallenHur vet man om June inte har gått upp?Svar: Hennes tekopp står kvar på köksbordet

June är 28 årFörsta skoldagen

Varje morgon står det äldre människor i den lilla parken på skolgården och gör morgon gymnastik.Första dagen i skolan, ny klass och nya lärare. Nu går jag i en klass där vi är 4 st utlänningar. En tjej är från Indonesien, en från Korea men är uppvuxen i Tyskland och en som kommer ifrån Sydafrika men vars föräldrar kommer från Tyskland och Holland. I min nya klass är engelskanivån högre. På en utav lektionerna idag var tolken den enda som inte förstod. Meningslöst att ha en, det tar bara extra tid.

Vi har fått gå "laget runt" och presentera oss på båda dagens lektioner. Många kommer från Shanghai och Taiwan. Då läraren ville att vi skulle berätta om oss själva och varför vi valt att plugga Fashion Technology så var det flera som svarade "It was my parents choise". En tjej svarade "...to continue my fathers dreams. My father was a dressmaker about 20 years ago".

Detta påminner mig om ett blogginlägg jag läste för ett tag sedan:

http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2530&Itemid=27Söndagens undervisning

 

Har haft min första lektion i kinesiska efter sommaruppehållet. Det gick bättre än förväntat. Att höra June och Lareina prata med varandra hemma gynnar mig. Idag har jag bl.a. lärt mig säga ”steamed crabs”.

 

 

I halvtid hade min lärare Isabelle ”joke time” som hon kallade det för.  Hon ritade upp en skiss på en fjäril (= tjej) och en snigel och ett bi (= killar). Skämtet var som följer…

 

 

A (Biet) frågade fjärilen varför hon ville gifta sig med B (snigeln) och inte med honom. Fjärilen svarade ”för att B har ett eget hus”.

 

Detta var inte bara ett väldigt roligt skämt som hon skrattade länge åt utan också en metafor. A motsvarar killar i Beijing och B killar i Shanghai. Gifter man sig med en kille från Beijing så får man flytta in hos honom och hans föräldrar medan killar i Shanghai har egna hem.

 

Förövrigt har jag pluggat modedesign hela helgen. D.v.s. gjort 28 st plaggskisser för hand vilket blir 56 st för man gör både fram- och baksidor. Dessutom målat om alla 14 st illustrationerna. Nu har jag äntligen en känsla för kollektionen och fått lust att göra den.

 

 

 


 

 


Tillsägelsen

Jag har fått en tillsägelse utav den här mannen:

 

Då jag parkerat min cykel kom han springandes efter mig och i Svenska kroppsspråk och tonlägen mätta så fick jag en utskällning. Det tog ett tag innan jag förstod att jag inte blivit utvisad från landet utan bara parkerat min cykel fel. I rutan där jag parkerat var det noga med att alla cyklar skulle stå med lika långt avstånd ifrån den vita linjen.

 

 

Vanligtvis ser det ut såhär:

 

 

 

Jag lovar att vara mer uppmärksam nästa gång!

 

 


 


Sista fredagen på sommarlovet

 

Idag är det fredag och idag fick jag informationen om att idag skall man registrera sig på skolan inför kommande termin. På måndag börjar terminen, det fick jag också veta först idag och idag fick jag veta att jag får lov att hoppa över en termin. Detta blev jag väldigt glad över och precis som min fina mönsterkonstruktionslärare sagt så behövde jag inte oroat mig… Denna positiva nyhet gjorde att jag inte var så arg över det dåliga informationssystemet på min skola. Jag klagade dock över det hemma och responsen jag fick var att ”du får nog vänja dig”.  En sak som är säker är att jag aldrig kommer att vänja mig vid det. Jag kan inte acceptera det. Men jag får lov att finna mig i det ändå. Någon årsöversikt har jag såklart inte fått och inte heller kursplan. Det sistnämnda existerar nog inte ens här. Men som man säger i Kina ”Méi guânxi!” (det gör inget/spelar ingen roll). Det hade nog varken gått bättre eller sämre för mig om jag hade haft en kursplan men jag ogillar ovissheten.

 

June och Lareina blev glada för min skull och att jag klarat mina test och går upp i ”2:an” firade vi genom att dricka varsitt glas av vinet som blev över från gårdagens middag!

 

 

Tjejerna blev väldigt fnittriga efter två klunkar och började göra tester på varandra inkl mig. Dessa avslöjar dina prioriteringar i livet. Spännande. Testa du med på exemplet som följer:

 

Föreställ dig att du är i skogen och förhållandena är väldigt dåliga. Du får välja att göra dig av med ett djur efter det andra. Djuren du har i din lilla flock är; Påfågel, hund, apa, tiger och elefant. Hur rangordnar du dem? Det du gör dig av med sist prioriterar du mest. Symboliken hittar du längst ner på dagens inlägg.

 

En regel som jag som enda icke kines har infört hemma är små skålar att ha bredvid sin tallrik för att undvika att vårat köksbord skall se ut så här efter måltiderna:

 

 

Till min stora tackamhet så respekterar tjejerna detta och här kommer ett bevis på det ifrån gårdagens middag:

 

 

Jag är den med bäst ordningsinne av oss vilket säger en hel del och har därför infört ansvarsområden för var och en. Lareina är ansvarig för att vardagsrummet alltid ska vara rent och fint, jag har hand om köket och June badrummet. June blev väldigt glad över att hon fick badrummet och började genast planera inför eventuella förbättringar. Hon sa att hon alltid ska se till att vattnet i toaletten är blått. "Gärna för mig" svarade jag. Jag föreslog också att tvätt skulle ingå i hennes syssla, men den gubben gick inte!

 

 

Apa = Barn, Påfågel = Man/Fru, Tiger = Pengar, Elefant = Föräldrar, Hund = Vänner.

 


 


Inflyttningsmiddag

+

 

 

För att hälsa Lareina välkommen till oss hade vi ikväll en välkomstmiddag. Efter influenser av ”Halv åtta hemma oss mig”, mitt favoritprogram på TV 4 hösten -08 så kom vi fram till att laga en liten rätt var. Kalla det ”knytkalas” om du vill.

 

Efter att ha lyssnat till Lareinas och Junes önskningar så beslutade jag mig för att bjuda på något svenskt. Jag ska erkänna att jag alltid har varit lite av en ”smitare” då det kommer till att hjälpa till i köket hemma hos Fam. Sedig och är därför ingen fena på att laga mat. Då det inte fanns Mamma Scans köttbullar i affären fick jag komma på något annat. Alternativen var många…

  

 

 

 

 

Jag var tvungen att tänka ”svenskt” och köpte därför kycklingfilé som jag smaksatte med hemmagjord honungsmarinad, till detta blev det ”båtskurna” tomater och gurkan skivades i runda skivor. Som på ett smörgåsbord. Hur frestande ”Hello Kitty” bakverken än såg ut så fick det bli en vit fluffig sak som symboliserar snön. För hela Sverige är ju täckt av snö året om, det vet ju alla i Kina.

 

 

 

 

 


June talade för oss båda då hon sade de kloka orden: ”I wish you a happy stay in our little family and in our lives” och sedan skålade vi i grönt te...svart te...och ros te.Jag önskar Lareina välkommen hem till oss och hoppas att hon ska trivas!

 

 


 


Pilates och Italienskt

När man börjar morgonen med Pilates så mår man bra i kroppen och knoppen resten av dagen. Det var första gången jag testade Pilates idag. Med tanke på att jag har haft ont i rumpa och lår sedan jag började cykla så kommer jag med stor sannolikhet ha ont i mage och ljumskar resten av veckan. Lärarinnan var mycket duktig och kunde instruera mig på engelska vilket är ganska ovanligt här. Vanligtvis brukar jag ligga på mattan smidig som ett kylskåp men stora ögon för att snappa upp hur alla andra gör. Nu kunde jag mer fokusera på andningen som är så viktig. De sista minuterna när vi låg på mage och slappnade av gick hon runt och masserade oss på axlar och rygg, det var riktigt skönt!

 

Här är ett utdrag från ett mejl som jag skrev under mitt första halvår i Shanghai:

 

”På Will’s Gym har jag sett folk träna med låren och magen inplastade med plastfolie, folk som tränar i jeans och skjorta och även sommarsandaler, x-antal kineser som flugit av löpbandet med huvudet före eller de som landat med en dunst på baken, rest sig upp och fortsatt som om ingenting har hänt. Det finns dem som går baklänges istället för framlänges på löpbandet. I omklädningsrummet har jag bevittnat kvinnor som blåst diverse kroppshår med hårfönen och då syftar jag inte på håret på huvudet. Duschmössan används flitigt här. Jag hade glömt att den existerar.”

 

Nu när jag kom tillbaka så har denna skylt satts upp i omklädningsrummet intill hårfönen:

 

 

Jag som är väldigt svag för Italiensk mat måste medge att att dagen avslutades precis lika bra som den började om inte ännu bättre. Jag och Therese var och åt middag på en Italiensk restaurang ”Bella Napoli”. Trevligt sällskap, Caprese och Risotto. Att rekommendera! Adress: 140 Xikang lu, Beijing lu. Phone: 6353-8358

 

 


 


Väskinköp

Jag har köpte en ny väska! Det jag gillar med den förutom att den är snygg är att den är i äkta skinn, det står varken Gucci, Prada eller Louis Vuitton på den och priset; 240 RMB!!! Jag börjar bli en hejjare på att pruta...

 

På stan såg jag även den här expediten som hade tagit med sig sin radiostyrda grävskopa till jobbet:

 

 

 


 


Geishaboy

June berättade för mig att en kille uppvaktade henne i somras när hon var hemma i Jinjiang. Det började med att de sågs på en bar och sedan ville han ha hennes nr. Hon gav rätt nr för en gångs skull (vanligtvis ger hon fel). Det kom fram att han jobbar som "glädjeman". Hon berättade att han tjänar ganska bra med pengar på att vara kvinnors sällskap ute på barer om kvällarna men om han erbjöd mer än så visste hon inte. Tjejer frågar vanligtvis inte killar någonting då de dejtar. Vad man får veta är vad killen väljer att berätta. Vill man veta mer får man lov att ta med en kompis på dejten som frågar åt en. Hur som helst så slutade June och Geishaboyen att träffas då hon inte kunde acceptera hans val av arbete.

Det där med dejting är speciellt här... Det gick verkligen upp för mig i somras då jag var i Xiamen med June och träffade hennes kompis Maggie. Jag och Maggie är jämngamla, hennes föräldrar tycker att hon ska skaffa en kille nu. De tjatar verkligen. Hon dejtade då tre olika killar. Jag träffade dem alla. Nr 1. är 13 år äldre än henne, de jobbar båda två på flygplatsen i Xiamen. Vad jag inte förstod när jag träffade honom var att de dejtade, jag trodde han var en äldre kompis eller kusin eller så. Nr 2. var skild. Ovanligt i Kina. Hon var mycket skeptisk till honom pga detta, spekulerade i om han inte hade lite hett temprament osv. Nr 3. var min favorit. Han hade studerat i Canada i många år och var jätte trevlig och såg bra ut med. Problemet med honom i Maggies ögon var att de inte kom från samma provins. Hennes föräldrar vill gärna att hennes pojkvän ska komma från samma stad och om inte iaf från samma provins.

Här bygger inte relationerna på kärlek och passion på samma sätt som i Europa. Bara om man har tur träffar man en kille som man faktiskt tycker om, som dessutom kommer från samma samhällsklass, har en acceptabel utbildning och jobb, är en bra människa, tjänar tillräckligt bra (obligatorisk fråga då föräldrarna träffar killen första gången), ser bra ut tillsammans med, blir accepterad av föräldrarna osv osv...

Vad jag hörde senast var att hon ger kille Nr 1. en chans till. Jag önskar henne lycka till!

Läste den här artikeln på dn.se idag:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fran-dataingenjor-till-geishaboy-1.946217

Ping inte dejta den här killen:

En söndag i morgonrock

Idag är nog första dagen någonsin som jag har stannat inne hela dagen, jag klädde inte ens på mig utan har suttit i morgonrock hela dagen vid skrivbordet och "gjort rent" min mönsterkonstruktionspärm i A3 format. Redigt. Den går i färgerna rosa, gult och vitt. En färg för varje avsnitt. Blev lite glad av den färgkombinationen...

 

Idag kom Lareinas nya säng som hon har köpt. Lareina köper allt som går att köpa online. Inga undantag. Jag tror att en helt ny cybervärld kommer flytta in tillsammans med henne. Den här sängen är lyx för henne. När hon bodde med sina föräldrar + farmor så var hennes rum så litet så hon fick rulla ut en typ av matta att sova på varje natt. Jag tycker också att den här sängen ser lite lyxig ut.

 

 

 


 


Positiv anda


Vissa dagar får man tecken på att dagen kommer att bli bra. Så var fallet här om dagen, när jag satt och åt frukost så var det någon som helt plötsligt log mot mig.

 

 

Dagen blev bra! Jag fick mig ett gott skratt bara några minuter senare då Lareina kom hem till oss för att fixa i sitt blivande rum. I köket har vi åter fått syn på muspluttar och därför lagt ut en musfälla, vilken Lareina inte ser utan trampar på. Musfällorna som vi använder oss av är som en stor platta i papp med otroligt starkt klister på. Hon sitter fast i klistret med skon och kommer inte loss. Hon får ta av sig skon och slita för kung och fosterland för att få loss den, långa klistertrådar hängde från skon och det tog lång tid för henne att få bort allt. Haha.

 

Samma dag skulle jag och June betala hyran. Detta tog oss hela eftermiddagen dock. Vi brukar betala cash men skall nu börja med att sätta in pengarna på banken. Vi gick till banken som hyresvärden använder. Det tog oss ca 15 min att gå dit, när vi kommer dit så är det en sådan automat som man stoppar in pengarna i och vi saknar lapp att fylla i och skicka med. Då fick vi gå hem igen och ta reda på vilken bank vi kan gå till istället. June hittar en bank och innan vi går frågar jag om jag ska ta med mitt pass. Nej det behövs inte svara hon. Vi börjar gå igen, hittar rätt gata, går i ca 10 min innan hon som är ”adress ansvarig” kommer på att vi går i fel rikting. Vi vänder om och kommer tillslut till banken. Där säger kassörskan att vi måste ha med oss ID handlingar. Vi får då gå hem och hämta dessa… Sedan går vi tillbaka och hyran är nu betald sept-nov. Detta var även dagens träningspass.

 

Kvällens aktivitet var höjdpunkten för dagen. Jag tog med mig två flaskor vin till Sara och Micke som hade beställt hem mat till oss. Vi satt åter på balkongen och åt. Jag och Sara delade på Indiskt; grönsaker, bröd som vi doppade i hommos medan Micke var mer för det Kinesiska kökets läckerheter. Senare åkte vi hem till Daniel som är tysk, där Sara stod för underhållningen och Daniel för champagnen. Jag gjorde så gott jag kunde och spelade ”Spanien är ett land…”

 

 

 

Daniel jobbar med inköp av alkohol och är om jag har förstått det hela rätt baransvarig på ett hotell som skall öppna i Shanghai i slutet av sept. Han blir därför bjuden på en massa alkohol och fester av olika leverantörer, kvällen till ära följde vi med honom till Vue bar. Kvällen blev värd att minnas, jag lärde mig att nästa gång jag dricker gratis sprit så ska jag göra det långsammare och inte varva med kranvatten. Kranvattnet här smakar inte som hemma direkt…

 

 

 

Daniel pekar ut "sitt" hotell

 


Möblering och pedikyr

Idag sattes planerna i verket, d.v.s. att det möblerades om för fullt i vardagsrummet hemma hos Li/Sedig. Bananfotöljen har nu stått i sitt hörn för sista gången. Vart den nu skall få plats är en gåta.

Före:
 

Under ombyggnad:

 

Jag tyckte det såg jobbigt ut så jag mötte upp Sara istället. Vi unnade oss manikyr och pedikyr...
I taket hängde en fin krona och en hink...
Jag har haft en bra dag, hunnit med att starta denna bloggen, varit i skolan och träffat en lärare, varit på gymmet och duschat/bastat. Dagen avslutades med kvällsmat på Sara och Mickes balkong med utiskt över poolen. För en sekund kändes det som att jag satt på en ö i Grekland...

 


 
Tillbaka i Shanghai

Efter en mycket välbehövd semester i Sverige (och London) är jag nu tillbaka i Shanghai. Har nu varit här en vecka och nedan följer vad som har hänt sedan dess...27/8

Jag går ofta som på nålar när jag kommer hem, spanar och spejar för jag vet aldrig vad som väntar... I köket hade det hunnit växa mögelsvampar. Annars var det sig likt.

Jag är alltid lite spänd när jag öppnar ytterdörren för jag vet inte riktigt vad som väntar... Efter att lägenheten varit obebodd i en månad hade det hunnit växa mögelsvamp i köket...

Möglet hade även hittat till garderoben och värst drabbad var min fina Jenny Hellström kappa. Jag lämnade in den + ett par byxor och en kjol på kem för 82 RMB och efter det är den nu som ny!

Mögelsvamparna hade även funnit min fina Jenny Hellström kappa i garderoben! Usch... Jag lämnade in den + ett par byxor och en kjol på kem för 82 RMB. Nu är dem som nya =)

Efter att ha skurat köksgolvet begav jag mig ut på stan för att köpa en provdocka. Jag beställde en vit men fick en beige levererad till dörren. Kina i ett nötskal. Men det gör inget, hur kan jag vara arg när jag fått denna service och docka för 250 RMB?

Jag glömde min laddare till datorn hemma. Tog mig till Apple som ligger högst upp i Shoppingcentert vid Xujiahui. Killen bakom disken sa "Don't have" och där tog hans engelskakunskaper och servicenivå slut. Därför begav jag mig till Digitalmarket på andra sidan gatan. Ojoj där är det som en myrstack! Jag hittade dock inte tillbaka till "min mac-kille" som brukar hjälpa mig då mina tekniska kunskaper tryter. Men jag hittade utan problem vad jag sökte! Jag köpte en laddare à la fejk fö 400 RMB. Orginalet kostar tydligen 1200 RMB, om detta är sant eller om jag betalade för mycket för laddaren vet jag inte, men jag är nöjd!Ni skymtar förutom min nya docka även mina nya Hunter på bilden. Dessa jagade jag runt efter hemma på semestern och fick till slut tag på dem i Jönköping tack vare Sandra. Priset på dessa är 1099 kr. När June kom hem och fick se dem sa hon att jag kan köpa dem på nätet i Kina för 100 RMB. Jag har kollat upp detta och det stämde inte, de kostade hela 150 RMB. Kul. Haha June tyckte jag skulle köpa fler färger och därmed få ett ganska bra medelpris för allihop! June vill ha dem själv men de är för höga för hennes korta ben. Skaftet tar emot när hon böjer sitt knä.

28/9

Här är min nya cykel! Den är svart och heter "Forever". Vi får hoppas att så blir fallet. Jag är utrustad med korg, lås, pakethållare.
När jag kom ut efter att ha läst en bok och druckit en latte på Starbuck så hade min cykel blivit inparkerad. Det blev till att tränga sig in och lyfta ut den...
Jag i trafiken.
På fredags kvällen var det Svensk after work på en bar som heter LAN. Den var belägen på ett tak, hade stora vita härliga möbler. Jag var fortfarande väldigt trött efter resan och orkade inte mingla och vara så social. Men som jag och Maria kom fram till i London: "Festa är inte livet och det är okej att vara osocial".
Resten av helgen gick åt till att plugga inför mina test som jag hade måndag-onsdag.

1/9

Mina prov kändes okej. 3/4 kändes jätte bra men inte 100 %-iga. Jag lättade mitt hjärta för Yannick när jag träffade honom, sa att jag oroade mig. Han svarade med jag inte behöver oroa mig för att det är han och Carol som rättar. Haha hur skall detta tolkas!? En sak som är en regel och inte ett undantag under proven är att tolkarna springer in och ut och stör. Jag får säga till dem snällt att de ska vara tysta. När jag gjorde modedesignprovet så fick jag fel papper, detta kom de på efter en kvart. Ofta får jag intruktioner på franska och kinesiska. Organisationen är sällan på topp.


Här är killen som "vaktade" mig under draperings provet.


2/9 2009

Jag har hittat ännu ett fynd från Sass&Bide. Prutade ner det till 120 RMB =)Ben har flyttat till Shanghai! Han är en av Junes bästa kompisar och vi träffades i Jinjiang när jag var där i somras. Igår var han och Lareina hemma hos oss och åt kvällsmat. June hade kokat egna räkor. De sprattlade i påsen när hon kom hem med dem. Till detta åt vi grönsaker och ris. Ben jobbar numera på marknadsförings avdelningen på ett dragkedjeföretag i Pudong. Det var kul att se honom igen, han pratar väldigt bra engelska och lägger på en härlig brittisk accent.

Lareina berättade att hennes rumskompis Katrina ska flytta ut. Då sa jag att hon kan flytta in hos oss. Både hon och June blev stormförtjusta av tanken! De började prata möblemang, mäta, planera, förhandla om pris. Lareina är som alla andra tjejer här väldigt snäll, är bra på att planera, positiv. Framförallt ambitiös. Jag trivs i hennes sällskap. Hon tänker väldigt mycket och sa till min förvåning dierkt efter inflyttningsförslaget "oh jag som precis registrerat min adress då jag fick mitt nya ID, undrar om jag måste köpa ett nytt ID nu?"  Ja, det återstår att se...
RSS 2.0